Kyokushin karate staat bekend als de hardste vorm van karate ter wereld en dat vertaalt zich in de knock-out/knock-down regels die gehanteerd worden tijdens kumitewedstrijden.
 
Om alles in goede banen te leiden tijdens een wedstrijd zijn er steeds 5 scheidsrechters per tatami, 4 hoekrechters en een middenrechter. Een 6e man zorgt voor de opvolging en overview en dan heb je natuurlijk nog de toernooiverantwoordelijke die eindverantwoordelijk is.
 
Op de tatami staat de middenrechter tijdens een kumite-wedstrijd zeer dicht bij de vechters om nauwgezet de regels te handhaven. Om er echter zeker van te zijn dat vanuit elke hoek het kleinste detail opgevolgd wordt, zijn er vier hoekrechters die als extra ogen fungeren voor de middenrechter. Zij communiceren dmv een witte en rode vlag. Op die manier geven zij mee aan wanneer zij iets opgemerkt hebben. De middenrechter behoudt het overzicht van al deze communicatie en zorgt voor de gepaste actie en reactie op de mat. Op die manier wordt de waze-ari (half punt) of ippon (volledig punt) toegekend maar kunnen er ook strafpunten gegeven worden indien er verboden technieken worden toegepast.
 
Scheidrechters moeten heel wat regels grondig kennen, ze weten wat verboden en toegelaten technieken zijn en beheersen de japanse benamingen om iets aan te geven op de mat. Hier kom je niet onvoorbereid even met vlaggen zwaaien. Je moet met al je kennis op een fractie van een seconde de juiste beslissing nemen. Tenslotte hebben de deelnemers maanden gewerkt naar die ene wedstrijd. Je oordeel kan dus maar beter rechtvaardig en correct zijn!
 
Sensei Hans Broeckaert zorgt vanuit verschillende trainingssessies dat ons scheidsrechterskorp deze vaardigheden grondig beheersen. Tijdens deze sessies combineren we theorie met praktijk om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden. Een toernooi zelf is uiteraard dé plek om alles in de praktijk toe te passen én je te verbeteren want ook de beste scheidsrechters moeten scherp en alert blijven!